De Schaapskudde

 

Op de boerderij wonen ongeveer 40 Swifter schapen. De Swifter is een Nederlands schapenras met veel goede eigenschappen. Ze hebben een rustig karakter, hebben goede moedereigenschappen, produceren heerlijke melk en prachtige wol!

 

Sinds 2022 worden de schapen gemolken, waar ambachtelijke schapenkaasjes van worden gemaakt. En de wol wordt niet naar het buitenland geëxporteerd, maar wordt in Nederland verwerkt en komt weer terug op de boerderij.

 

Vroeg in het voorjaar, een paar weken voordat ze lammeren krijgen, worden ze geschoren. Omdat de schapen dan op stal staan krijgen ze het snel warm wat erg oncomfortabel is voor ze met een buik vol lammeren. Tijdens het lammeren blijven de schapen schoner en kunnen de lammeren makkelijker het uier vinden. De wol wordt vervolgens gewassen en verwerkt tot breiwol en lontwol.

Na een aantal weken worden de eerste lammetjes geboren. Zij blijven bij hun moeder drinken tot ze oud genoeg zijn om voor zichzelf te kunnen zorgen. Dan begin ik met schapen melken, de melk verwerk ik tot schapenkaasjes die verkrijgbaar zijn in de boerderijwinkel. Een paar maanden voordat ze gedekt worden stop ik met melken. In deze tijd hebben ze een rustperiode waarin ze in goede conditie kunnen komen en in het voorjaar weer mooie, gezonde lammeren ter wereld kunnen brengen!